Goudse kasteel de Motte

Speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda kan je bij ons een rondje om het kasteel de Motte maken.

Ik hoor je al denken, rondje om de Motte? Wat is dat?

Daarvoor moeten wij toch even de geschiedenis induiken; de 750 jarige geschiedenis van Gouda!

Laten we even terug gaan in de tijd. De eerste vermelding van Gouda of zoals ze het destijds zeiden: Gouwe kreeg in 1139 een oorkonde van de bisschop van Utrecht. In 1143 is er voor het eerst sprake van de naam Gouda zoals we het nu schrijven. In 1272 kregen we stadsrechten.

Top, to zo ver de beknopte geschiedenis van Gouda. Maar wat is nu het oudste deel van onze kaasstad? Daarvoor moeten we je even voorstellen aan de heren Van der Goude (goeie naam ook). De van der Goudes waren tot 1296 heer en meester in Gouda, tot dat zij – waarschijnlijk – betrokken raakten bij de moord op Graaf Floris V (de man die Gouda stadsrechten gaf… lekker ondankbaar). Na de moord werden zij dan ook van hun macht ontheven.

Die heren Van der Goude woonden in een motte. Dit is een middeleeuws kasteel, gewoonlijk gebouwd op een (kunstmatige) heuvel en omgeven door een gracht. Deze motte heeft gestaan op de plek waar zich nu de Molenwerf bevindt. Op de plek waar nu het Weeshuis complex staat was hun hofstede. De motte en hofstede die zij hadden gebouwd werden voor 1300 afgebroken (waarschijnlijk op last van de graaf van Holland, omdat de Van der Goudes partij hadden getrokken tegen Floris V).

Nu kan je dus om deze zelfde motte een rondje om de Motte peddelen in een kano/kajak of op de sup en beleef zelf de oude geschiedenis van Gouda!

Meld je nu snel aan en je krijgt bij ons een SUP met peddel als je geen SUP heb.

 

Kies uw onderdeel
Totaalbedrag: € 0.00
Al onze Nederlandse registraties moeten worden voldaan via iDEAL. Belgische registraties moeten worden voldaan via Bancontact/MisterCash. Overige landen via een bankoverschrijving.

De betaling volgt direct na het invullen van onderstaand formulier.
Uw inschrijfgegevens